Günün Haberleri Giris Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye Iletisim Son Dakika Ekle RSS
     
   
     
 
ANA SAYFA GÜNDEM POLİTİKA SPOR EKONOMİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR & SANAT TURİZM POLİS-ADLİYE YAŞAM EĞİTİM
   
  Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
   
  Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
   
  AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
   
  81 ilde "Narkoçelik-13” operasyonları düzenlendi.  
 
   
  Sarı kodla uyarılan Antalya’da şiddetli rüzgar  
 
 
BAKAN GÜLLÜCE: ÇEVRECİLİK RUHUMUZDA VAR
BAKAN GÜLLÜCE: ÇEVRECİLİK RUHUMUZDA VAR
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 2015 Atık Yönetimi Sempozyumu'nda, çevre bilgisi, şuuru, aklının toplumun damarlarında olduğunu belirterek, "Bu bizim yerli bir malımızdır. Bu bilgi bizim temelimizde, ruhumuzda, kimyamızda var" dedi.
 
26 Ocak 2015 Pazartesi - 12:14

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TUÇEV) tarafından düzenlenen sempozyum Antalya'nın turizm merkezi Belek'te başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bakan İdris Güllüce, çevre bilgisinin, şuurunun, aklının, idrakin toplumun damarlarında, tarihinde olduğunu belirterek, "Bu bizim yerli bir malımızdır. 'İlim haline getirilmemiş, tasnif edilmemiş, izahı yapılmamış' denilirse katılırım. Ama ana omurgasının bütün varlıkların hukukunu koruma ilkesi taşıyan bir milletin çocuğuyuz biz" dedi. 

Kendisinin bütün varlıkların hukukundan sorumlu kılan vicdani değere sahip olunduğunu kaydeden Bakan Güllüce, bütün varlıkları taştan kayaya, kertenkeleden ağaca yeryüzünde, galakside olan her şey olarak açıkladı. Bütün bunların hukuki ve vicdani sorumluğunun farkına varılmasını çocukluktan gelen bir eğitimin içinde şekillendiğini kaydeden Bakan Güllüce, "Bu bilgi bizim temelimizde, ruhumuzda, kimyamızda var" dedi. 

"ALINTERİMİZLE KALKINIYORUZ"

Türkiye'nin dünyanın en hızlı kalkınan birkaç ülkesinde biri olduğunu, endüstrileşme ve gelişmeyi dünyayı kirletmeden, dünyaya zarar vermeden ve kendi alnını teriyle başaran bir ülke olduğunu anlatan Güllüce, bununla şeref duyulması gerektiğini dile getirdi. Gelişmiş ülkelerin endüstrileşme tarihinde çok kötü şeyler görüleceğini belirten Güllüce, şöyle konuştu:

"İngiltere'si, Almanya'sı, Fransa'sı bunların bütün dünyayı ne kadar kirlettiğini hele hele gelişmemiş ülkelere nasıl zarar vererek yaptıklarını, yetmemiş çok tehlikeli atıkları Afrika'ya, Akdeniz'e, Karadeniz'e getirip attıklarını, 200 yıldır İngiltere'nin, Fransa'nın hiçbir kutsal tanımadan, hiçbir değer taşımadan bütün o nehirleri, doğayı perişan ettiklerini, gelişmemiş halkları, Afrika, Latin Amerika, Uzak Asya halkları gibi insanlarını üzerine bu çevre kirliliğini yıktıklarını iyi bilmemiz lazım. Bu konuda milletimiz bu ülkenin coğrafyasında hiç kimsenin, dünyada başka ülkeye zarar vermeden tabiatını bütün kurallarına riayet ederek kalkınmaya çalışmış, hiç de kimseyi sömürmeden kalkınmaya çalışmış." 

Türkiye'de yapılan metronun, otelde çalışan garsonun ödediği vergilerle, otelcinin karı, kuru üzüm üreticisinin ihracattan elde ettiği parayla yapıldığını kaydeden Bakan Güllüce, "Tamamen yerli paralarla yapıyoruz. 9 bin Cezayirlinin öldüğü Fransız metrosu böyle değil" dedi. Avrupa'da gelişme ve kalkınmanın Türkiye ile mukayese edilmeyecek kadar kötü olduğunu kaydeden Bakan Güllüce, "Biz bu konuda dik dururuz. Hem çevre noktasında, çevreyi koruyarak kalkınmışızdır, hem de gelişmemiş halklara zulmederek kalkınmamışızdır, gelişmemiş ülkelerdeki coğrafyaları kirletmeden kalkınmışızdır" diye konuştu. 

Fransız kalkınmasına zarar verecekler diye 1 milyon 500 bin Cezayirlinin soykırıma uğradığını, Endonezya'da Hollanda'nın yaptıklarını da malum olduğunu anlatan Bakan Güllüce, şunları söyledi:

"Çevreci arkadaşlarımız Avrupalılar'ın karşısına geçtiği zaman göğüslerini dik tutarak, 'Dünya halklarına hiç zarar vermeden çok hızlı kalkınmayı başarabilmiş, tabiata zarar vermeden, dünya halkalarını ezmeden, sömürmeden, Afrikalıyı köle danalar gibi, vahşi hayvanlar gibi tutarak Amerikalılara götürüp satmadan, onun alın terini sömürmeden kalkınmayı başarabilmiş bir ülkelinin insanıyız, bu şerefi taşıyoruz' diyebilir. Afrika'da hiç kimseyi vahşi hayvanlar gibi üzerine ağ atarak, yüz binlercesini satarak, asırlarca bedava çalıştırarak, döverek öldürerek zengin olmadık. Dünyadaki hiçbir halka zulüm etmedik, hakkını yemedik, tabiata da hiçbir zarar vermemeye çalıştık. Endüstrileşme tarihinde batının insanlığın yüzüne bakamayacağı birçok konular var. Hindistan'da parmakları kesilen tekstil işçileri yok bizde. İngiliz tekstil endüstrisi gelişsin diye Hindistan'daki tekstil ustalarını parmakları kesiliyor." 

TÜRKİYE İLE İNGİLTERE BİR DEĞİL

Peru'daki İklim Değişikliği Kongresi'nde bu bağlamda bir konuşma yaptığını dile getiren Bakan Güllüce, iklim değişikliğine karşı ülkelerin vereceği katkının, dünyada yarattıkları kirlilikle doğru orantılı olması gerektiğini dile getirdi. Bakan Güllüce, "Gambiya, Tanzanya, Tayland, Türkiye, Bulgaristan herhalde İngiltere aynı olmayacak. 1810'dan beri dünyaya ne kadar atık atmış, ne kadar karbon salmış, o kömür ocaklarını 9 yaşında çocukları ve kadınları çalıştırdıklarının hesabını soracak halimiz yok ama çevreye verdikleri zararı sorma hakkımız var" dedi. 

Türkiye'nin 2023 yılına kadar çevre noktasında bugünden çok daha iyi yerde olacağını kaydeden Bakan İdris Güllüce, yetişmiş insan, bilgi noktasında problemin bulunmayan Türkiye'nin kaynak sıkıntısı yaşadığını söyledi. Güllüce, şöyle devam etti;

"Bunların çözülmesi için milyarca Euro para lazım" dedi. Türkiye'nin alın teriyle para kazandığını, hal böyle olunca problemlerinin aynı hızla çözülemediğini kaydeden Bakan Güllüce, "Türkiye'ye kaç milyar euro lazım ki bütün atıkların problemini çözebilsin, derelerini ıslah edebilsin. Çok ciddi, büyük bir rakam bu. Bizim bildiğiniz gelirlerimizin ötesinde gelirimiz olmadığı içinde çözmemiz zaman alıyor" diye konuştu. Milyarca euronun hemen ortaya koyup sorunu çözebilmenin mümkün olmadığını dile getiren Bakan Güllüce, "5-10 yıl içinde birçok çevre probleminin tamamen çözüleceğine inanıyorum. Burada olan herkesi çevre gayretinden, ilgisinden, bilgisinden duyarlığından dolayı kutluyorum. Çevre bir insan hakkı diye de düşünüyorum, onu da söyleyeyim."

Türkiye'nin yüksek teknolojiyi yakalaması gerektiğini belirterek açıklamalarını sürdüren Güllüce, bunu yaparken tabiatında korunması gerektiğini belirterek burada ince bir ayara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bu durumu soğan zarına benzeten Güllüce, "Biraz bu tarafa geçtiğinizde tabiatı korumamış olursunuz biraz bu tarafa geldiğinizde de endüstrileşemezsiniz, sanayileşemezsiniz, kalkınamazsınız" dedi. 

29 Ocak'a kadar sürecek 2015 Atık Yönetimi Sempozyumu'nun açılış oturumu Bakan Güllüce'nin konuşması ardından sponsorlara teşekkür plaketleri verilmesiyle sona erdi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
TÜRKİYE KÜÇÜKLER SATRANÇ ŞAMPİYONASI BAŞLADI
 
SERİK'TE JANDARMADAN SERAYA UYUŞTURUCU BASKINI
 
 
Etiketler :
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
TÜRKİYE KÜÇÜKLER SATRANÇ ŞAMPİYONASI BAŞLADI
Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası 65 ilden 1570 yarışmacının katılımıyla ...
BAŞBAKANLIK'TAN SELZEDELERE 5 MİLYON TL ÖDENEK
Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde geçen yıl Ekim ayında meydana gelen sel ...
​İŞTE CLK AKDENİZ ELEKTRİK GERÇEĞİ
Son günlerde kamuoyunda geniş yer alan elektrik faturalarıyla ilgili CLK ...
UĞUR MUMCU ÖLÜMÜNÜN 22'NCİ YILINDA ANTALYA'DA ANILDI
Suikast sonucu 24 Ocak 1993'te yaşamını yitiren araştırmacı-gazeteci Uğur ...
 
 
METEOROLOJİDEN BATI AKDENİZ İÇİN YAĞIŞ UYARISI
Meteoroloji 4'üncü Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Batı Akdeniz'de ...
ANTALYA'DA 8 SAATE VARAN ELEKTRİK KESİNTİSİ
Batı Akdeniz'in enerji dağıtım firması CLK Akdeniz, Antalya kent merkezi ...
EXPO GENEL SEKRETERİ SELAMİ GÜLAY İSTİFA ETTİ
EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay, görevinden istifa etti.
BALBEY MAHALLESİ KENTSEL YENİLEME BEKLİYOR
Antalya'da Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın hayatı üzerine kurgulanan ...
 
 
DEMRE'DE SEL SULARINDAN YOL ÇÖKTÜ
Antalya'nın Demre İlçesi'nde fırtına ve yağmurun ardından, ilçeyi 3 mahalleye ...
VALİ TÜRKER AOSB TOPLANTISINA BAŞKANLIK ETTİ
Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Müteşebbis Heyetinin 2015 yılındaki ...
TÜTÜNCÜ MUHTARLARLA BİR ARAYA GELDİ
Yapılacak hizmetleri yerinde belirleyen Kepez Belediyesi Başkanı Tütüncü, ...
CLK AKDENİZ'İN UYGULAMALARI BÜYÜK TEPKİ TOPLUYOR
Antalya'da bir dönem çalışamadığı için biriken elektrik faturalarını ödeyemeyen ...
 
 
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet KESİM
 
 
Yaşam Armağan Etmek
 
Nilgün Bilal
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Büyük Antalya diyor ki...
  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
  YAZARLAR
  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Antalya'nın Güzellikleri Sizleri Bekliyor

Antalya'nın Güzellikleri Sizleri Bekliyor

  ANKET
     
 
Antalya'nın En Önemli Sorunu Nedir

A- Ulaşım

B- Temizlik

C- Elektrik


Sonuçlar Anket arşivi
 
     
  FACEBOOK'TA BÜYÜK ANTALYA
eczane
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
 
 
  .Künye
  .Iletisim
  .Reklam
  .Sitene EKle
 
 
  .Gündem
  .Politika
  .Spor
  .Ekonomi
  .Sağlık
  .Magazin
  .Kültür & Sanat
  .Turizm
  .Polis-Adliye
  .Yaşam
 
 
  .SİYASİLER
  .Yaşam
  .Çeşitli
 
 
  .Haber
  .Komik
  .Video
  .Reklam
 
 
  .Antalya'nın En Büyük İnternet Gazetesi
  .Antalya Haberleri
  .Antalya Gündem
  .Antalya Yaşam
  .Antalya Turizm
  .Antalya Kültür Sanat
  .Antalya Magazin
  .Antalya Sağlık
  .Antalya Ekonomi
  .Antalyaspor
  .Antalya Politika