Günün Haberleri Giris Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye Iletisim Son Dakika Ekle RSS
     
   
     
 
ANA SAYFA GÜNDEM POLİTİKA SPOR EKONOMİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR & SANAT TURİZM POLİS-ADLİYE YAŞAM EĞİTİM
   
  Av.Turgay Karaca'nın En Mutlu Günü  
 
   
  Muratpaşa'da Dünya Çocuk Hakları Parkı tamamlandı  
 
   
  Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Yakup Ali Kahveci :Adliye lojmanları sayısını artırmanın gururunu yaşıyorum  
 
   
  Antalya Büyükşehir’e ait toplu ulaşım araçları 1 Mayıs’ta ücretsiz  
 
   
  Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
 
TÜREL: BÜYÜKŞEHİR YASASI ANTALYA'YI KURTARDI
TÜREL: BÜYÜKŞEHİR YASASI ANTALYA YI KURTARDI
 
2'inci Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu'nda konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Büyükşehir yasası Antalya'yı kurtardı. Şehirlerde ne varsa köylerde de olması için çıkarılan Yeni Büyükşehir Yasası’nın en güzel örnekleri Antalya’da sergileniyor" dedi.
 
11 Eylül 2014 Perşembe - 13:03

Yapılacak yatırımlarla Antalya'da arıtma sorunun kalmayacağına dikkat çeken Menderes Türel, ilçelerde ve köylerde hizmet yapabilme imkanı sağlayan Büyükşehir Yasası ile çözülemez hale gelen tüm sorunların tarih olacağını söyledi.

50 MİLYONLUK YATIRIM İLESAHİLLERDE ARITMA SORUNU KALMAYACAK

Antalya’nın sahillerinde bulunan Manavgat, Alanya, Kemer ve Serik gibi ilçelerdeki arıtma tesisleri kapasitelerinin dolması nedeni ile hizmet veremez hale geldiğini belirten Başkan Türel şöyle konuştu:

"Tesislerin kapasitelerinin arttırılması için gereken yatırımın ilçe belediyelerinin imkanları ile karşılanması mümkün değildi. Bazı ilçe belediyeleri ise elektrik faturalarını bile ödeyemiyordu. Geçtiğimiz dönem Serik Belediyesi’nin elektrik faturalarını ödememek için tesisinin şartelini indirdiği ortaya çıktı. Yeni yasa sayesinde buralarda hizmet verebilme imkanına kavuştuk. Belediyemiz ve ASAT, arıtma sorunu için devreye girerek, 50 milyon liralık yatırım sağladı. Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda arıtma sorununu çözecek yatırım Antalya’ya kavuşturuldu. Yatırım sayesinde özellikle turistik bölgelerde, Manavgat, Alanya, Kemer ve Serik gibi ilçelerde artırma sorunu kökünden çözülecek. Arıtma sorunlarının tarihe gömülmesinin ardından Antalya sahillerinde Mavi Bayrak sayısı artacak."

TÜREL’DEN TEŞEKKÜR

Antalya’ya kazandırılan yatırım için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür  ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel yatırımın en kısa sürede hayata geçirileceğini söyledi.

Son günlerde bazı ilçe belediye başkanlarının, arıtma tesisleri konusunda yaptıkları açıklamalara da değinen Türel “5 senede biriken bu sorunların, 5 ay gibi kısa bir sürede çözmesini kimse beklemesin. Ama alt yapıda, kanalizasyon, yol ve arıtmada, özellikle turistik bölgelerde, önümüzdeki mart ayından itibaren en ufuk bir sorun olmayacak” dedi.
Türel, ilçelerin artırma sorununa yeni yasanın kendilerine verdiği imkan sayesinde el atabildiklerini ifade etti. Başkan Türel, “50 milyon liralık yatırım olmasaydı, Antalya sahillerinde yaşanan kirlilik sadece Antalya’nın değil, Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olacak ve ülke turizmine zarar verecekti. İyi ki Büyükşehir Yasası var ve biz buralarda hizmet edebiliyoruz” dedi. 

Başkan Menderes Türel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve diğer başkanlarla standları gezerek çalışmaları inceledi.  



TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu Antalya Konyaaltı'ndaki Harrington Park Resort Otel'de başladı. 'Arazi Nasıl Dönüşüyor?' temalı bu yılki toplantıda, Türkiye'deki model ve uygulamaların yanı sıra, Avrupa'da arazi yönetimi ve AB'de kentsel dönüşüm süreci de masaya yatırıldı.  

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Adana Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ve Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan'ın da yer aldığı çok sayıda belediye başkanı, harita mühendisi ile yabancı uzman sempozyumda yer aldı. 

Sempozyumun açılışında konuşan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ertuğrul Candaş, çıktığı televizyon programlarında eleştirdiği kentsel dönüşüm uygulamaları karşısında, başarılı örnek olarak hep İzmir'i anlattığını söyledi. Kentsel arazileri rant amaçlı olarak elinde bulunduranların, siyasi güçleri de arkalarına alarak planları kentlerin gereksinimlerine göre değil kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirebildiğini ve çoğunlukla başarı elde ettiğini kaydeden Candaş, "Plansız, programsız aceleci uygulamaları, kentsel dönüşüm çalışmaları olarak kabul etmiyoruz. Ülkemizdeki kentsel dönüşüm politikalarının bir stratejiye dayanmadığını düşünüyoruz. 6306 sayılı kanun bir taraftan riskli alanların dönüşümünü öngörürken diğer taraftan da imar affı getiriyor. Arazi yönetim politikamız yok maalesef. Temel soru şu: Geçmişten bugüne yapılan hatalara rağmen, neden hala eski yanlışlarda ısrar ediyoruz?" diye konuştu.

Toplantıya; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, TOKİ Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Şahin, Seyhan Belediye  Başkanı Zeydan Karalar, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın konuşmalarıyla devam edildi. 

HEDEF ESTETİK ŞEHİRLER

Antalya'da düzenlenen 2'nci Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu'nun açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, sosyolojik ve kültürel boyutlarıyla birlikte kapsamlı bir kentsel dönüşüm hamlesiyle yaşanabilir bir çevre ve estetik şehirlere ulaşılmasını hedeflediklerini açıkladı. Bakanlık olarak marka şehirler oluşturulmasına yönelik olarak yapılacak olan çalışmalara da büyük önem verdiklerini vurgulayan Uzun, şöyle devam etti:

"Gerek kentsel dönüşüm projeleriyle, gerekse  mega projelerle marka şehirlerin oluşturulması için çalışmalar sürdürülmektedir. Ancak her şehrin bir kimliği ve potansiyelinin olduğu yaklaşımını benimseyerek marka şehirler eylem programını geliştirerek belediyelere marka şehir olabilmek için neler yapılacağını gösteren bir yol haritasını ortaya koymayı hedeflemekteyiz."

KIYI KANUNUNDA DÜZENLEME

Mevzuat konusunda gerek 3194 sayılı imar kanunu, gerek kıyı kanunu, gerekse diğer kanunlarda güncellemeler yaptıklarını da bildiren Uzun "Özellikle 18'inci madde uygulamasıyla ilgili olarak değerlendirmeye esas ve planlamayla emsal oranı artırılan bölgelerde parsellerde ikinci kez düzenleme ortaklık payının yüzde 40'a kadar alınabilmesine imkan sağlayan düzenlemeler düşünmekteyiz. Hatta bazı konularda kesilemeyen yerlerde de bedele dönüştürme taslağımız hazır durumdadır" dedi.

Yapı denetim ve imar kanununda yapılan değişikliklerle ruhsatları kolaylaştırıcı önlemler aldıklarını anlatan Uzun, 6306 sayılı kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen bazı maddelerinin de yeniden düzenlenmekte olduğunu kaydetti. Ayrıca bakanlığı doğrudan ilgilendiren konularda mevzuatı kolaylaştırıcı maddelerde de değişiklikler öngördüklerini anlatan İrfan Uzun, doğal ve kültürel değerlerin korunması için herkese büyük görev düştüğünü de vurguladı. 

TOKİ 663 BİN KONUT YAPTI

Sempozyumda konuşan TOKİ Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Şahin ise TOKİ'nin 11 yılda 633 bin konut yaptırdığını, bunun yüzde 85'inin sosyal konutlardan oluştuğunu söyledi. Bu konuda çalışmaların devam ettiğini anlatan Şahin, şu anda planlama aşamasında 270 bin konutun olduğunu belirterek, "Planlama projelendirme çalışmalarımız devam ediyor. TOKİ ayrıca kamu kurumlarına da katkıda bulunmakta. Bu kapsamda hastane, sağlık ocağı, okul, kütüphane, sevgi evi, engelsiz yaşam merkezleri stadyum gibi değişik kamu hizmet binaları yapılmaktadır. Sayı vermek gerekirse; 972 okul, 986 spor salonu, 166 pansiyon ve yurt, 266 hastane, 94 sağlık ocağı, 512 ticaret merkezi, 502 cami, 42 kütüphane, 137 kamu hizmet binası ile 18 stadyum projesi bulunmaktadır" dedi.

'DÖNÜŞÜMDE DAYATMACI OLMAYACAĞIZ'

Sempozyuma Meclis Toplantısını bırakıp gecikmeli de olsa katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, sempozyumda CHP'li  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile bir süre sohbet etti. Kocaoğlu'nun elinden tutup standları gezen Türel toplantıda yaptığı konuşmada ise şehirlerde özellikle 1940'lardan sonra kimliksiz, felsefesiz, ruhsuz bir gelişme görüldüğünü söyledi.  Kentsel dönüşümün birçok yerde alışveriş merkezi olarak algılandığını kaydeden Türel, "Bunu kırmamız lazım. Elbette AVM yapılması gereken yerlerde yapılmalıdır. Ama kentsel dönüşüm eşittir AVM algısı bizi kentsel dönüşümde mesafe alamaz hale getirir" dedi.

Antalya'da TOKİ'nin Döşemealtı ve Kepez'de yaptığı 2 bin konutluk sosyal konutları da yüksek katlı, sıkışık ve estetik olmayan binalar olarak değerlendiren Türel, şunları söyledi:

"Biz şimdi Antalya'da katılımcı bir anlayışla, estetik, yeşil huzurlu kentsel dönüşüm projelerini  gerçekleştireceğiz. İki alanda proje ve plan çalışması başlattık. Bunlardan biri Kepezaltı Santral Mahallesi'dir. Orada 3250 hak sahibiyle anlaştık. Anlaşıyoruz. Bir proje başlattık. Şu anda planlama aşamasındayız. Kentsel dönüşümde üç ilkeyle hareket ediyoruz. Önceliğimiz vatandaşın rızasını almaktır. Böylece bir mahalle ortaya çıkarmak değil, modern bir şehirleşmeyi sağlamış olacağız. Vatandaş öncelikle kentsel dönüşüm yapılacak alanda sosyal yaşamını değiştirmeye hazır hale gelecek kimliği idrak edebilmeli. Yoksa siz altından daireler sunsanız da bunu kabul etmeleri mümkün değil. Yeşil alanlar, sosyal alanlar, spor alanlarıyla estetik huzurlu mekanlar meydana getireceğiz. Eskinin hatalı örneklerinden yüksek sıkışık binalardan kaçınacağız. Özellikle sivil toplum örgütle birlikte çalışacağız."

Antalya'da birçok mahallede binaların ömrünü tamamladığına dikkat çekip dönüşümün zaruri olduğunu vurgulayan Türel, "Hiçbir mahalleye zorla bir dönüşüm dayatma düşüncesinde değiliz" dedi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
​TÜREL: YURTLARLA İLGİLİ REFERANS LİSTELERİ ELİMİZDE
 
YEŞİL YILDIZ KONFERANSI ANTALYA’DA YAPILACAK
 
 
Etiketler :
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
​TÜREL: YURTLARLA İLGİLİ REFERANS LİSTELERİ ELİMİZDE
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, belediyeye ait toplam ...
​EVCİLMEN: TEK BİR RUHSATTA İMZAM YOK
Muratpaşa Belediyesi eski başkanı Süleyman Evcilmen, Belediye Meclisi'nde ...
HIZLI TREN TORBA YASA'DA
AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, TBMM'de kabul edilen Torba ...
DEVRİM KÖK'TEN BİRLİK ÇAĞRISI
CHP Antalya İl Başkanı Devrim Kök, partisinin 91'inci kuruluş yıldönümünde ...
 
 
ÇELİK: UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE KARARLI OLUNMALI
Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Esin Kurt Çelik, devletin ...
​BAŞKAN YÜCEL LİTVANYA'DA
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, ilk resmi yurt dışı seyahatini ...
​BAYKAL'IN İŞ MERKEZİNE KİRACI ARANIYOR
Antalya'nın Zeytinköy semtinde CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ...
DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU ANTALYA'DA
Avrupa Birliği eski Bakanı ve Başmüzakereci olarak Cumhurbaşkanı Recep ...
 
 
ÇİN İLE ​İYİ NİYET SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
Çin'de 9. İpek Yolu Belediye Başkanları Forumu'nun onur konuğu olarak ...
​POLONYA BÜYÜKELÇİSİ CİENİUCH ALANYA'DA
Antalya'nın Alanya İlçesi'ne gelen Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Mieczyslaw ...
​KUMLUCA BELEDİYE MECLİSİ'NE MUHTARLAR DA KATILDI
Kumluca Belediye meclisi eylül ayı toplantısına ilçedeki mahalle muhtarları ...
BÜYÜKELÇİDEN TONBUL'A ZİYARET
Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mieczyslav Cieniuch, Antalya Polonya ...
 
 
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet KESİM
 
 
Yaşam Armağan Etmek
 
Nilgün Bilal
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Büyük Antalya diyor ki...
  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
  YAZARLAR
  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Antalya'nın Güzellikleri Sizleri Bekliyor

Antalya'nın Güzellikleri Sizleri Bekliyor

  ANKET
     
 
Antalya'nın En Önemli Sorunu Nedir

A- Ulaşım

B- Temizlik

C- Elektrik


Sonuçlar Anket arşivi
 
     
  FACEBOOK'TA BÜYÜK ANTALYA
eczane
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
 
 
  .Künye
  .Iletisim
  .Reklam
  .Sitene EKle
 
 
  .Gündem
  .Politika
  .Spor
  .Ekonomi
  .Sağlık
  .Magazin
  .Kültür & Sanat
  .Turizm
  .Polis-Adliye
  .Yaşam
 
 
  .SİYASİLER
  .Yaşam
  .Çeşitli
 
 
  .Haber
  .Komik
  .Video
  .Reklam
 
 
  .Antalya'nın En Büyük İnternet Gazetesi
  .Antalya Haberleri
  .Antalya Gündem
  .Antalya Yaşam
  .Antalya Turizm
  .Antalya Kültür Sanat
  .Antalya Magazin
  .Antalya Sağlık
  .Antalya Ekonomi
  .Antalyaspor
  .Antalya Politika