​MANAVGAT SUSAMI MARKALAŞIYOR

19 Ağustos 2014 Salı  09:29

MATSO'da, Manavgat susamına coğrafi işaret almak ve markalaşma çalışmalarıyla ilgili son durumu değerlendirmek amacıyla basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hacer Sert, Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, Manavgat Sanayici ve İş Adamları Derneği (MASİAD) Başkanı Turgay Akar ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yeşim Demirtaş katıldı.

 MANAVGAT SUSAMI FUARDA TANITILACAK

 MATSO Başkanı Boztaş, Manavgat susamını coğrafi işaret olarak markalaştırmak amacıyla Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunduklarını söyledi. Susama coğrafi işaret almak ve markalaştırmak için çalışmalara 2011 yılında düzenlenen Potansiyel İş Kadınları Fuarı'nda başlandığını hatırlatan Boztaş, ilçedeki pek çok kurumun çalışmalara destek verdiğini belirtti. Başkan Boztaş, yaptıkları başvurunun yaklaşık 18 ayda sonuçlanacağını vurguladı. MYO tarafından son 2 Manavgat Susam Ürünleri yarışması düzenlendiğini ifade eden Boztaş, tanıtım çalışmalarına bu yıl 5'inci düzenlenecek Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'nda da devam edeceklerini söyledi.

 SARAY MUTFAĞINDA KULLANILIYORDU

 'Altın Susam' olarak da bilinen Manavgat susamının 15'inci yüzyılda Osmanlı Saray mutfağında kullanıldığını vurgulayan Boztaş, saray mutfağında susamdan yapılan tatlı ve tahinin Manavgat'tan gittiğine dair Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behçet Karaca'nın doçentlik tezinde yer aldığını anlattı. Boztaş, Manavgat susamına günümüzde Japonların yoğun ilgi gösterdiğine işaret etti.

 SUSAM İTHAL EDİYORUZ

 Türkiye'nin yıllık susam tüketiminin ortalama 150 bin ton civarında olduğunu kaydeden Boztaş, buna karşın susam ihtiyacının yaklaşık 16 bin tonunun iç üretimden sağlandığını, gerisinin ithal edildiğini söyledi. Sudan, Etiyopya, Nijerya, Özbekistan, Pakistan ve Hindistan'dan susam ithal edildiğini belirten Ahmet Boztaş, bu ürünlerin yağ oranı ve lezzet açısından iyi olmadığını savundu.

 COĞRAFİ İŞARET BAŞVURUSU

 Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'de 2013 yılında yaklaşık 200 bin dekarlık alanda 16 bin ton susam üretimi yapıldığını dile getiren Boztaş, Antalya'da 52 bin dekarlık alanda 3 bin 500 ton, Manavgat'ta ise 41 bin dekarlık alanda 2 bin 400 ton susam üretimi gerçekleştirildiğini belirtti. 

 JAPONLAR İLGİ DUYUYOR

 Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin ise bir girişimci tarafından susam biçme makinesi yapıldığını, şu an deneme aşamasında olduğunu söyledi. MASİAD Başkanı Turgay Akar da Japonların Manavgat susamına ilgi duyduğunu, sadece Manavgat'ın susamının yağını kullandıklarını ancak onların istediği miktarı üretemediklerini söyledi. MYO Müdürü Doç. Dr. Hacer Sert ise okul olarak Manavgat Susamı'nın tanıtımına katkı sağlamaya devam edeceklerini kaydetti. 



Sayfa Adresi: http://www.buyukantalya.com/haber/8203-MANAVGAT-SUSAMI-MARKALASIYOR/85512