BUDAK: EKONOMİ GERÇEK GÜNDEM OLARAK ELE ALINMALI

25 Kasım 2014 Salı  16:38

ATSO'nun Kasım ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı İzzet Bayar, Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. Meclise seslenen Budak, Antalya'da imar alanlarının genişlemesi, tarım alanlarının parçalanması ve yetersizliği ve ekonominin gerçek gündem olarak ele alınması gerekliliği üzerine mesajlar verdi. 

ÇOK GARİP BİR ÇAĞDA YAŞADIĞIMIZIN GÖSTERGESİ

Dünyada kainatın oluşumunu daha iyi anlamak için kuyruklu yıldız üzerinde çalışmalar yürütülürken öbür tarafta Suriye, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'daki görüntüleri ve Türkiye'den örnekler veren ATSO Başkanı Budak, "Öbür tarafta yüzlerce yıl geride bir başka dünya var. Türkiye'de bir sabah 5 çocuk hayatını kaybetmiş ve Suriyeli. Türkiye'nin her yerine dağılmış, ciddi bir sosyal yara. Öbür tarafta madencinin babası hepimizin yüreğini dağladı. Bir taraftan da 2023 hedefi 'Dünyanın en zengin 10 ülkesinden biri olacağız' diyoruz. Zeytin ağaçları kesiliyor, bakanımız da tepki gösteriyor. Böyle çelişkilerin olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu sıkıntıları günübirlik görüyor ve geçiyoruz" dedi. 

İMAJ UYARISI

2014'ün ekonomik tahminlerinde son aylarda değişiklikler olduğundan bahseden Budak, Türkiye'nin yüzde 3'ün üzerinde büyüme oranıyla tamamlayacağı, 2015 yılı için de Dünya Bankası, IMF ve Avrupa Birliği'nin büyüme tahminlerinin yüzde 3'ün üzerinde olduğunu anlatarak, bunun herkesin ticaretine yansıyacağını açıkladı. Budak, tahminlerde iyileşme olduğunu, ancak Türkiye'nin imajının bozulmasının turizmden ticarete her alana yansıdığı ve Ocak ayından itibaren de bu yönde spekülasyonlar olabileceği uyarılarında bulundu. 

İMARA AÇILMASI GEREKEN ALAN İHTİYACI GÖZÜKMÜYOR

Yıllardır kürsüden imar alanlarına ilişkin açıklamalarda bulunduklarını dile getiren Çetin Osman Budak, Antalya'da batı, kuzey, doğusu gibi birçok alanda yeni imar alanları açılmaya devam ettiğini söyledi. Antalya'da satılmaya hazır konut sayısı ve fiyatlarına ilişkin bilgiler veren Budak, "Gerçekten Antalya'da imara açılması gereken alan ihtiyacı çok fazla mıdır? Ama fiyatlara bakıldığında çok fazla öyle gözükmüyor" dedi. İkinci el satılık konutlar dışında stokta 70-80 bin satılık konut olduğunu dile getiren Budak, "Bu kadar stok varken yeni imar alanlarını açmaya ne kadar ihtiyaç var? Bu kentin hiçbir zaman için kent planı olmamış, imar planları olmuştur ve onlar da imar planı tadilatlarıyla bozulmuştur. Burada başka bir şey var, kent kültürü meselesi ve böyle değerlendirmek lazım" dedi. 

TARIM ARAZİLERİ PAHALI

Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki tarım arazisi fiyatlarından örnekler veren ATSO Başkanı, Hollanda'da 50 bin Euro, Romanya'da 5 bin Euro, Fransa-Polonya'da 7 bin Euro, ABD'de 8 bin Euro gibi fiyatlara karşın Türkiye'de ortalama fiyatın yüksek olduğunu söyledi. Bunun nedenini ise büyük tarım alanları olmayışına bağlayan Budak, "Tarım toprağında kıt durumdayız. 2.5 milyon hektar arazisini kaybetmişiz. Antalya'da Serik tarafı ve sahilde, Korkuteli, Elmalı'daki fiyatlar belli. Serik iç tarafta Gebiz, Kocayatak'ta verimli tarım toprakları 25-30 bin liradan başlıyor. 100 dönüm tarla almak isteseniz, bu bölgede bulamazsınız, 50 dönüm çok zorlamanız lazım. 50 dönüme ne yatırım yapılır. Minimum sera alanı 30 bin m2 olmalı kendini kurtarması için. Antalya'nın ortalaması 2.5 dönüm. Türkiye'de bu koşullarda yatırım yapılacak alan olmadığına göre tarıma yatırım yapacak alanı nasıl bulacağız?" dedi.

TURUNÇGİLLERİ MÜZEDE GÖREBİLECEĞİZ

İmar alanlarının artırılmasını da eleştiren Budak, Antalya'nın sembolünün turunçgiller olduğunu, ama bugün mahalle aralarında bir tane portakal ağacı kalmadığı ve böyle giderse turunçgil ağaçlarının müzede görülebileceğini söyledi. Budak, "Çocuklarımıza 'Bu portakal, bu limon, bu mandalina ağacıdır' diyeceğiz galiba müzede" dedi. 

OSB'DE FABRİKALAR AĞAÇTAN GÖRÜLMEYECEK

Organize Sanayi Bölgesi'nin en çevreci OSB olacağını ifade ettiklerini hatırlatan Budak, bu konuda iki ödül aldıklarını söyledi. OSB içinde 1000 metrekare sera kurulduğu ve çiçek ve ağaç üretilerek fabrikalara ücretsiz verildiğini kaydeden Budak, "Önümüzdeki 5-7 yıl içinde OSB'deki fabrikalar ağaçtan gözükmeyecek" dedi. OSB'de bir teknokent kurulma çalışmalarının yürütüldüğünü ve dünyanın en iyi beyinlerinden burada yararlanılmasının hedeflendiğini de belirten Budak, "Biz bunları hayal ediyoruz. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Biz gündemimize dönelim. Zenginleşelim, toplumumuzu zenginleştirelim. Ekonomi gündeme gelsin artık, gerçek gündemle meşgul olalım istiyorum" dedi. 

HAVA KİRLİLİĞİ VE EXPO

Havanın soğumasıyla birlikte Antalya'daki hava kirliliğinin arttığına da işaret eden Budak, "Akşam nefes alamadım. Gündüz olmuyor ama Antalya'nın ortalaması olarak kabul edilmemeli. Nefes alamadım gözlerim yaşardı. İnşallah biraz daha tedbir alınır. Kömür denetimleri artırılır ve hiç olmazsa enerji değeri yüksek kömür yakılır" dedi. 

2015'de G20 zirvesi, 2016'da Expo'nun düzenleneceğini de hatırlatan Budak, "Kuzey, batı, doğu çevre altyapı, üstyapı çalışmaları, kültür sanat merkezleri, havaalanından ulaşım. Kent estetiğiyle ilgili Expo'yu çok arzuladık ama gelinen noktada 'inşallah yetişir' diye temennisinde bulunalım. Hiç olmazsa makyajı kurtaralım" diye konuştu.



Sayfa Adresi: http://www.buyukantalya.com/haber/BUDAK-EKONOMI-GERCEK-GUNDEM-OLARAK-ELE-ALINMALI/87242