ANTALYA SMMM ODASI'NDAN "BİR SES VER" ÇAĞRISI

13 Haziran 2015 Cumartesi  10:12

Antalya SMMM Odası Yönetim Kurulu tarafından düzenlenen toplantıda Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleklerinin karşı karşıya kaldığı ve çözüm getirilmesi beklenilen sorunlar dile getirildi.
 
Antalya SMMM Odası Başkanı Tevfik Fikret Küçükerciyes yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bugün, mesleğimize yasal çerçeve kazandıran 3568 Sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun kabul edilmesinin 26. Yıldönümü. 

Çeyrek asır önce 13 Haziran 1989 tarihinde kabul edilen 3568 Sayılı meslek yasamız; mesleğimizin yasal zemine oturması, kurallarının belirlenmesi ve mesleki standartların oluşmasında şüphesiz önemli katkılar sağladı. Gelinen noktada yapılan tüm yasal düzenlemelere rağmen mesleğimiz acil çözüm bekleyen önemli sorunlarla karşı karşıya.
Bu sorunlar Türkiye genelinde; çalışma arkadaşları ve aileleriyle birlikte yarım milyonluk bir camiayı etkilemektedir. 

Biz mesleğimizde angaryaların bitmesi, vesayete son verilmesi, oldu - bittilerin yaşanmamasını isterken, çatı örgütümüz TÜRMOB dahil, Türkiye’deki akademik meslek odalarına karşı anti-demokratik yaklaşımlar sürüyor. Siyasi ve mali irade işbirliği ve çözüm önerilerine olumlu yaklaşmamakta ve sorunlarımızın derinleşmesine neden olmaktadır. Oda kurullarının nispi temsil sistemiyle oluşturulması demokrasi olarak lanse edilse de, yapısal yönetimsel olarak bir çok soruna neden olmaktadır.

TÜRMOB yönetimini 5’e 4 olarak şekillendirilen, anti demokratik düzenlemeler bugün büyük bir demokrasi ayıbı olarak sürmektedir. TÜRMOB yönetiminde; yaklaşık 90 bin kişilik Serbest Muhasebeci Mali Müşaviri temsilen 4 kişi varken, 4 bin Yeminli Mali Müşaviri 5 kişi temsil ediyor. Ve üstelik Birlik Başkanı da Yeminli Mali Müşavir olmak zorunda. Buradaki demokrasi ayıbı, açık hukuksuzluk düzeltilmelidir.

Bu toplantımızda başlıca birkaç konuya değineceğim.

Yıllardır yaşadığımız mesleki sıkıntıların çözüme kavuşturulması boyutunda üst birliğimiz TÜRMOB tarafından üretilen “Haksız Rekabetle Mücadele Yazılımını” kullanarak mesleki sözleşmelerimizi e-birlik sistemine bir an önce kaydedelim. Tek bir veri tabanından takip ve kontrolü sağlayacak bu yazılım haksız rekabeti önleyecek, dayanışma ve kurumsallaşma mantığımızı daha da geliştirecektir.

Bizler yıllardır sorunlarımızı çözümlemek için hep diyalog yolunu seçtik. Fakat bizim bütün çabalarımıza rağmen kamu yönetiminden hiç ses çıkmadı. Aşağıda bazılarını dile getirdiğimiz sorunlarımızın çözümü için tüm odalarımızın katılımı ile “BİR SES VER” kampanyası başlattık. Meslektaşlarımızı ayrıntıları odamız WEB sayfasında olan bu kampanyaya katılmaya çağırıyoruz ve yeni oluşacak hükümete sesleniyoruz.

Mesleki angaryalar kaldırılsın.
TÜRMOB genel kurulunca kabul edilen yönetmeliklerimiz yayınlansın.
Bilgi amaçlı bildirimlerden alınan özel usulsüzlük cezaları kaldırılsın.
Son dönem geçici vergi beyanı kaldırılsın.
Meslek mensubu olmayanların da denetçi olmasına yol açabilecek, yeni TTK’nin 400’üncü maddesi değiştirilmesin. Genç meslektaşlarımızın önündeki engeller kalksın
Beyannamelerin, meslek mensubu tarafından imzalanmasıyla ilgili parasal sınırlandırılmalar kaldırılsın.
Serbest meslek uygulamasında GELİR VERGİSİ – KDV çelişkisi düzeltilsin. Tahsil edemediğimiz gelirin KDV sini ödemek istemiyoruz.
Ücret tarifesinin yayınlanma yetkisi TÜRMOB’a bırakılsın.
Zamana endeksli ücret tarifesine geçilsin.
Meslek mensuplarının vefatı ve ağır hastalık hali mücbir sebep sayılsın.
Tahsilatlarımızın banka aracılığı ile zorunlu olarak ödenmesi sağlansın."



Sayfa Adresi: http://www.buyukantalya.com/haber/ANTALYA-SMMM-ODASI-NDAN-BIR-SES-VER-CAGRISI/89554